logo

Općenito


Organizme biljnog ili životinjskog svijeta te viruse, bakterije, fitoplazme i druge patogene koji su štetni za bilje i biljne proizvode jednom riječju nazivamo štetočinjama. Možemo ih razvrstati u 3 osnovne skupine:

Uzročnici bolesti bilja (fitopatogeni): viroidi, virusi, mikoplazme, spiroplazme, bakterije, rikecije i parazitske gljive

Štetnici: štetne nematode, puževi, grinje, kukci, ptice i sisavci

Korovi: neželjene biljne vrste koje prate kultivirane biljke ili žive u zajednici s kultiviranim biljkama na koje negativno utječu; također i biljke koje neželjeno rastu na vodenim površinama, prugama, cestama, igralištima i drugim nepoljoprivrednim površinama.

Kako bi suzbijanje tih štetočinja bilo učinkovito potrebno ih je dobro poznavati. Ovdje se nalazi sve što trebate znati o najvažnijim štetnicima, bolestima i korovima u najzastupljenijim kulturama u Hrvatskoj. Možete naći općenite informacije, biološke cikluse, simptome šteta i zaštitu od štetnih organizama na vinovoj lozi, najznačajnijim voćkama i povrtnim kulturama te u ratarstvu. Za suzbijanje Vam preporučamo nepristrana rješenja, uključujući sve registrirane pripravke na području Republike Hrvatske.