Jabučni svrdlaš

Općenito. Rhynchites bacchus je čest štetnik jabuka i šljiva, no rijeko može napasti i druge voćke. Pipa je zlatno crvene boje s metalnim sjajem. Duljina tijela joj je 6,5 – 9 mm. Dugačko rilo produljava duljinu tijela.

            Biologija. Prezime odrasli oblici ili ličinke u otpalom lišću, ispod kore ili u zemlji. Odrasli oblici javljaju se u rano proljeće. U svibnju odlažu jaja u komoricu, pojedinačno u plodiće. U jednom plodu može biti odloženo i više od 40 jaja. Nakon 4 – 10 dana izlaze ličinke veličine oko 5 mm, bjelkaste boje. Ličinke iz ranijih jaja završavaju svoj razvoj krajem srpnja i u kolovozu, spuštaju se u tlo, gdje se kukulje i preobraze u odrasle oblike gdje prezime. Kasnije ličinke prezime u tlu i kukulje se idućeg ljeta. Najkasnije ličinke također se kukulje idućeg ljeta, a prezime u mumificiranim plodovima. Prema ovome, jabučni svrdlaš ima 1 generaciju godišnje ili za razvoj 1 generacije treba 2 godine.

            Štete. Najveće štete nanosi u godinama s hladnim proljećem i u godinama s malom rodnosti. Prenosi i spore gljive Monilia spp. Izgrizaju pupove i koru mladih grančica. Oštećeni pupovi se suše i otpadaju. Ličinke buše hodnike u trulim i mumificiranim plodovima.