Jabučni cvjetar

Općenito. Anthonomus pomorum jedan je od najvažnijih štetnika jabuke u našoj zemlji, a najugroženiji su manji voćnjaci u blizini šuma. Odrasli oblik dugačak je oko 5 mm, ima izrazito dugo rilo, smeđe je boje. Po jedna kosa svijetla pruga obrubljena tamnim rubom nalazi se na pokrilju. Pruge na oba pokrilja čine slovo V po čemu se razlikuje od kruškinog cvjetara.

            Biologija. Odrasli oblici prezime na raznim skrovitim mjestima, najčešće u šumama. Aktiviraju se kada srednja dnevna temperatura prijeđe 10 °C. Odlažu jaja u unutrašnjost cvijeta (jedna ženka najčešće odloži 1 jaje). Jaja su vidljiva, bijele boje, a iz njih nakon 5-10 dana izlaze ličinke koje su bijele, dužine oko 5 mm. Ličinka se razvija u pupu u kojem se hrani, a tu se i preobražava u kukuljicu te u odrasli oblik. U svibnju i početkom lipnja javljaju se novi odrasli oblici koji na rade štete već idu na prezimljenje.

            Štete. Prezimjeli oblici hrane se izgrizanjem pupova. Ličinke izgrizaju tučak i prašnike, a oštećeni pup izgleda kao da je ofuren mrazom. Napadnuti cvijet se u potpunosti suši i otpada.

            Zaštita. Jabučnog cvjetara napada gljiva Beauveria spp. te mnoge vrste parazitskih kukaca poput osa najeznica. Ovaj štetnik suzbija se ciljano. Pragom odluke smatra se ulov više od 3 cvjetara na jednom stablu medotom trešnje ili 20 – 40 cvjetara medotom 100 udaraca. Optimalni rok za primjenu insekticida je oko 2 tjedna nakon pojave prvih odraslih oblika ili u vrijeme njihove masovne pojave. Insekticidi se mogu primijeniti sami ili u kombinaciji s BIJELIM ULJEM i MINERALNIM SVIJETLIM ULJEM.